Δημήτριος Ζάχος

Δημήτριος Π. ​Ζάχος​, MA, ΕΕΑΟ & ΟΨ​

Ημερομηνία Έναρξης:
Διάρκεια:
Τοποθεσία:
Κόστος:
Διοργανωτής:
Τηλέφωνο Κράτησης:
Email:

Η σωματική εκφραστική κίνηση στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία.
Εισαγωγή στην Ψυχοθεραπεία μέσω της Κίνησης – Χορού / Χοροθεραπεία

4ωρο σεμινάριο

Η Ψυχοθεραπεία μέσω της Κίνησης – Χορού / Χοροθεραπεία ανήκει στην κατηγορία των θεραπειών μέσω τεχνών μαζί με την μουσικοθεραπεία, την δραματοθεραπεία και την εικαστική θεραπεία. Είναι η ψυχοθεραπευτική χρήση της εκφραστικής κίνησης και του χορού μέσα από την οποία το άτομο μπορεί να εμπλακεί δημιουργικά σε μια διαδικασία προσωπικής ολοκλήρωσης και ανάπτυξης.

Η θεωρητική της βάση αντλείται από τον χορό, την ψυχολογία, την ψυχανάλυση, την νευροψυχολογία, την ψυχιατρική, την ψυχοπαθολογία, την ομαδική ανάλυση και την ανάλυση της κίνησης (π.χ. Laban Movement Analysis, Kestenberg Movement Profile κτλ). 

Οι προσωπικές μας κινήσεις εκφράζουν την στάση μας και την αντίληψή μας για το περιβάλλον, τους άλλους και τον εαυτό μας. Τα συναισθήματά μας, οι αποφάσεις μας και το νοητικό μας στιλ μπορούν να γίνουν κατανοητά από όσους είναι εκπαιδευμένοι στη παρατήρηση και την ανάλυση της κίνησης.

Ο θεραπευτής εστιάζει στην κινητική συμπεριφορά του ατόμου όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα στη θεραπευτική σχέση. Συμπεριφορές έκφρασης, επικοινωνίας και προσαρμογής εξετάζονται είτε πρόκειται για ομαδική, είτε για ατομική θεραπεία. Η κίνηση του σώματος χρησιμοποιείται από τον χοροθεραπευτή σαν μέσο εκτίμησης – αξιολόγησης και σαν  εργαλείο θεραπευτικής παρέμβασης.  

Η Ψυχοθεραπεία μέσω της Κίνησης – Χορού / Χοροθεραπεία στηρίζεται σε πέντε θεμελιώδεις αρχές: 

1) Υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ σώματος και πνεύματος και όταν συμβεί μια σημαντική αλλαγή στο κινητικό επίπεδο μπορεί να επηρεάσει το νοητικό ή το συναισθηματικό και αντίστροφα. Ο χοροθεραπευτής συνδέει τις κινητικές εμπειρίες με την λεκτική κατανόηση χρησιμοποιώντας ελεύθερο συνειρμό και ερμηνείες της κίνησης. 

2) Πλευρές της προσωπικότητας του ατόμου αντικατοπτρίζονται στην κίνηση. Αυτές οι πλευρές μπορεί να περιλαμβάνουν τρόπους – μοτίβα κοινωνικής συσχέτισης, ψυχολογικές εξελικτικές διαδικασίες, ψυχοπαθολογία κ.ά. Ο Freud είπε πως το Εγώ πρωταρχικά είναι σωματικό Εγώ, ενώ η ψυχαναλύτρια J. Kestenberg έκανε λεπτομερή σπουδή για το πως τα ψυχοσεξουαλικά στάδια ανάπτυξης του Freud  εκδηλώνονται μέσα από την κίνηση του σώματος. 

3) Η θεραπευτική σχέση ασθενή – θεραπευτή είναι μεγίστης σημασίας. Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί κυρίως μη-λεκτική ανταπόκριση και αλληλεπίδραση με τον ασθενή όπως καθρεφτισμός της κίνησης, συγχρονισμός, σωματική επαφή κ.ά. 

4) Η κίνηση μπορεί να αποτελεί ένδειξη ασυνείδητης διαδικασίας. Κινητικά σύμβολα και κινητικές μεταφορές που χρησιμοποίησε ο ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής συνεδρίας τον βοηθούν να αποκτήσει πρόσβαση στο ασυνείδητο του. 

5) Η εμπλοκή σε μια δημιουργική διαδικασία κίνησης μέσα από αυτοσχεδιασμό έχει μεγάλη θεραπευτική αξία. Το άτομο μέσα από νέους τρόπους κίνησης του σώματός του βιώνει νέες εμπειρίες.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να εισάγει τους συμμετέχοντες σε μια πρωτοποριακή ψυχοθεραπευτική προσέγγιση η οποία εφαρμόζει ψυχαναλυτικές – ψυχοδυναμικές θεωρίες και χρησιμοποιεί σαν θεραπευτικό μέσο την εκφραστική κίνηση του σώματος.

Απευθύνεται σε:

Επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους του χώρου της ψυχικής υγείας, της κίνησης, του χορού, της ειδικής αγωγής και ειδικής φυσικής αγωγής.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει θεωρητικό και βιωματικό μέρος καθώς και ανάλυση συνεδριών  που θα προβληθούν σε βίντεο.

Η δήλωση συμμετοχής θα γίνει με αποστολή ενός σύντομου βιογραφικού και η     επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει βάσει αυτού. 

Ο μέγιστος αριθμός είναι τα 40 άτομα και ο ελάχιστος τα 5 άτομα. 

Το κόστος συμμετοχής είναι 50€ και 35€ για φοιτητές/εκπαιδευόμενους  

Ο Δημήτρης Ζάχος είναι ψυχαναλυτής, οικογενειακός θεραπευτής και ψυχοθεραπευτής μέσω της κίνησης – χορού. Είναι κάτοχος Masters από το Laban Centre και το City University του Λονδίνου στην ψυχοθεραπεία μέσω της κίνησης και του χορού (Dance Movement Psychotherapy) και του Ινστιτούτου Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας (με διευθυντή τον Μ. Γιωσαφάτ), Αθήνα.

Έχει 20ετή κλινική και εκπαιδευτική εμπειρία στο Λονδίνο και την Ελλάδα. Έχει εργαστεί σε διάφορα ιδρύματα και ειδικά σχολεία της Αγγλίας και της Ελλάδας καθώς και ιδιωτικά. Είναι επόπτης σε χοροθεραπευτές, και γενικότερα σε θεραπευτές μέσω τεχνών ή ψυχοθεραπευτών που ενδιαφέρονται να εντάξουν κάποια στοιχεία της χοροθεραπείας στην θεραπευτική τους πρακτική. Επίσης, είναι επισκέπτης λέκτορας στο University of Derby της Αγγλίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Dance Movement Psychotherapy, στο πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Arts Therapies,  μέλος του διδακτικού προσωπικού του Inspirees Institute for Creative Arts Therapy της Κίνας, του μεταπτυχιακού εκπαιδευτικού προγράμματος CPD training programme for psychologists in Dance Movement Psychotherapy στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, του ινστιτούτου «Friends Play» για άτομα με σύνδρομο  Asperger στο Παρίσι και διδάσκων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών με αντικείμενο την ομαδική ανάλυση.

Επίσης, είναι τακτικό μέλος της Group Analytic Society, UK και τακτικό και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής & Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. 

Δημήτριος Π. ​Ζάχος

Ψυχαναλυτής – Ομαδικός & Οικογενειακός Θεραπευτής

Ψυχοθεραπευτής μέσω Κίνησης Χορού

Επικοινωνία

ΦΟΡΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Συμπληρώστε τη Φόρμα και θα επικοινωνήσω άμεσα μαζί σας